در مقاله حاضر در تلاشیم برای توضیح و شرح در باب نرخ بهره اسمی با تابع nominal و همچنین این توضیحیات را در مقایسه با نرخ اسمی بیان میکنیم.
نرخ بهره اسمی با تابع NOMINAL
نرخ اسمی و واقعی نرخ بهره دو جنبه است که باید در رابطه با تورم درک شود، یعنی افزایش کلی در سطح قیمت کالاها و خدمات. هنگامی که نرخ تورم زیاد است، از آنجایی که وام دهندگان وجوه برای جبران کاهش قدرت خرید جبران میکنند، نرخ بهره تمایل به افزایش مییابد، یعنی میزان کالاها یا خدمات قابل خریداری با یک واحد پول.
تفاوت اصلی بین نرخ بهره اسمی و واقعی در این است که در حالی که نرخ سود اسمی نرخی است که برای تورم تعدیل میشود، نرخ بهره واقعی نرخی است که برای تورم تعدیل نمیشود.
خروجی تابع nominal نیز عددی میباشد و بهتر است که سلول نمایش دهنده آن به صورت درصد نمایش داده شود. ساختار تابع nominal به صورت زیر است:
(NOMINAL (effect_rate, npery=
- Effect_Rate: نرخ بهره موثر که به صورت عددی میباشد و وارد کردن آن الزامی است.
- NPery: در این آرگومان تعداد دورههای مرکب شدن در سال وارد میگردد که بایستی عددی صحیح و مثبت باشد.
نکته: اگر تاریخ خرید قبل از تاریخ پرداخت اولین بهره مشخص شده باشد، تابع NOMINAL تعداد روزهای بین تاریخ صدور اوراق و تاریخ خرید آن را حساب مینماید.
نرخ بهره اسمی چیست؟
نرخ بهره اسمی به نرخ بهره قبل از اعمال نرخ تورم در محاسبات اشاره دارد. نرخ بهره اسمی میتواند به انواع نرخ بهره تبلیغی یا ذکر شده در وامها اشاره داشته باشد، در این نرخ کارمزد و یا بهره ترکیبی در نظر گرفته نشده است. نرخ بهره بانکی هم میتواند به عنوان نرخ بهره اسمی در نظر گرفته شود.
به عبارت دیگر نرخ بهره، نرخی است که در آن بهره در وام گرفته میشود. رشد تورم ارزش پول وام گرفته شده را کاهش میدهد زیرا سود بالاتر در وامها قابل پرداخت میباشد. نرخ بهره اسمی تنظیم میشود تا اثر تورم در نظر گرفته شود.
نرخ بهره اسمی = نرخ بهره واقعی + نرخ تورم
درک نرخ بهره اسمی
نرخ بهره اسمی در مقابل نرخ بهره واقعی و موثر قرار میگیرد. برای وام دهندگان و سرمایه گذاران، نرخ بهره واقعی اهمیت دارد، درحالی که نرخ بهره موثر علاوه بر وام دهندگان و سرمایه گذاران برای وام گیرندگان نیز اهمیت دارد.
نرخ بهره واقعی چیست؟
نرخ بهره واقعی نرخ اسمی منفی تورم است. به عبارت دیگر، این نرخی است که وام دهندگان پس از اجازه تورم انتظار میدهند. نرخ بهره واقعی به بازده واقعی حاصل از وجوه وام گرفته شده یا قرض داده شده است.
نرخ بهره واقعی = نرخ بهره اسمی – نرخ تورم
مهمترین کاربرد نرخ بهره واقعی این است که سرمایه گذاران را با دانش لازم برای تأثیرگذاری در «ارزش زمانی پول» در تصمیمات مالی خود تسهیل میکند. هنگامی که پول سرمایه گذاری میشود، یکی از اصلیترین عوامل مؤثر بر ارزش آن با گذشت زمان تورم است. با تورم، ارزش زمانی پول به مرور زمان کاهش مییابد. در نظر گرفتن نرخ بهره واقعی به شناسایی “بازگشت واقعی” از یک سرمایه گذاری به استثنای اثرات تورم کمک میکند.
به عنوان مثال:
فرض کنید امروز 5 محصول با قیمت 1500 دلار از سوپر مارکت قابل خریداری است. در مدت زمان دو سال دیگر، تعداد محصولاتی که میتوانید از 1500 دلار خریداری کنید کمتر خواهد بود زیرا ممکن است قیمتها افزایش یافته باشد.
نرخ اسمی و نرخ بهره واقعی به یکدیگر وابسته هستند که تنها متغیر بین آنها نرخ تورم است. رابطه بین نرخ اسمی و نرخ بهره واقعی را میتوان با استفاده از معادله زیر توصیف کرد.
(1 + r) (1 + i) = (1 + R)
- r = نرخ بهره واقعی
- i = نرخ تورم
- R = نرخ بهره اسمی
به عنوان مثال اگر نرخ بهره = 5٪ و نرخ تورم = 2٪ باشد، نرخ اسمی خواهد بود:
(1 + 5٪) (1 + 2٪) = (1 + R)
(1 + 0.05٪) (1 + 0.02٪) = (1 + 0.071)
= 7.1٪
از آنجا که نرخ بهره واقعی شامل اثرات تورم نیست، پایینتر از نرخ سود اسمی است. معادله فوق برای اولین بار توسط ایروینگ فیشر معرفی شد. بنابراین، از آن به عنوان “معادله فیشر” نیز یاد میشود.
تفاوت بین نرخ بهره اسمی و واقعی چیست؟
خلاصه اسمی در مقابل نرخ بهره واقعی
بر خلاف نرخ بهره اسمی، نرخ بهره واقعی نرخ تورم را در محاسباتش لحاظ میکند. معادلهای که به طور تقریبی نرخ بهره اسمی و واقعی را به یکدیگر مرتبط میسازد، به طور کلی؛ تفاوت بین نرخ بهره اسمی و واقعی عمدتا به گنجاندن یا محرومیت از اثرات تورم بستگی دارد. در حالی که نرخ بهره اسمی شامل تورم است، نرخ بهره واقعی تورم را حذف نمیکند.
تورم از جهات مختلفی بر اقتصاد یک کشور تأثیر میگذارد و تأثیر آن بر نرخهای بهره غالب است. دولتها نرخ تورم را از طریق سیاستهای پولی کنترل میکنند تا تأثیر منفی آن بر نرخ بهره کاهش یابد. میتواند به شرح ذیل باشد؛
نرخ بهره اسمی = نرخ بهره واقعی + نرخ تورم
نرخ بهره اسمی – نرخ تورم = نرخ بهره واقعی
نگارش: ساناز یوسفی
به منظور کسب اطلاعات بیشتر، مطالعه مقاله رهبری بازار را به شما عزیزان پیشنهاد می نماییم.
بدون نظر